top of page

LIISA HAAPANEN, taiteen maisteri ja sellisti

Liisa Haapanen (s. 1989) on yksi harvoista suomalaisista kansanmusiikkiin erikoistuneista sellisteistä. Haapanen työskentelee säveltäjänä, sovittajana, esiintyvänä muusikkona ja tuottajana. Muusikkona Haapanen työskentelee myös ihmisäänen ja perkussioiden parissa. Haapasen nykykansanmusiikkiyhtye Hurja Hallalle säveltämät ja sovittamat kappaleet (Riitti -albumi, 2022) ovat soineet radioissa ympäri Eurooppaa. Monipuolisena sellistinä Haapanen on tehnyt yhteistyötä myös musiikillisia genrerajoja ylittävissä projekteissa. Seitsenvuori - rockartistin Iäisyys -levylle Haapanen äänitti ja sovitti sello-osuudet (Kitka Records, 2021). Indiefolk/pop -artisti Maria Milvus -yhtyeessä Haapanen on toiminut sellistinä ja taustalaulajana vuodesta 2019.

Sellisti-laulaja

Haapanen aloitti sellonsoiton 8-vuotiaana Suzuki-sello -opettaja Mirja Kuikan johdolla. Sellonsoittoa hänelle ovat opettaneet myös Tero Airas (Kuopion konservatorio) ja Jussi Makkonen (Joensuun konservatorio). Kansanmusiikin opettajana hänellä on ollut viulupelimanni ja viulunsoiton lehtori Emilia Lajunen (Sibelius-Akatemia/Joensuun konservatorio). Vuosien varrella Haapanen on soittanut selloa niin orkestereissa, erilaisissa yhtyeissä, esiintynyt soolona ja tehnyt esityksiä muun muassa sirkustaiteen ja tanssin parissa. Haapasella on myös takanaan monipuolisesti laulun opintoja. Vuosien varrella hän on opiskellut niin pop- jazz- laulua, klassista laulua kuin kansanlaulua. 

Videotaide

Muusikkouden lisäksi Haapanen työskentelee myös videotaiteen parissa. Hänen ohjaamansa musiikkivideo Riitti (2021) on valittu lukuisille musiikkivideofestivaaleille ympäri maailmaa. Saksassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa se on palkittu parhaana musiikkivideona. Monitaiteisuus ja uteliaisuus kuvaavatkin Haapasen taiteellista työskentelyä.

 

Tukijat 

Haapasen taiteellista työtä ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto (2023), Musiikin Edistämissäätiö (2022), Kansan Sivistysrahasto (2022) ja Taiteen Edistämiskeskus (2021). Koulutukseltaan Haapanen on taiteen maisteri ja muusikko. 

bottom of page